Matkakuumetta – joogasta apua unettomuuteen

Olen jo usean päivän ajan jännittänyt tulevaa joogamatkaani Kaliforniaan. Kahden viikon joogaopettajakoulutus astangajoogan senioriopettajan Tim Millerin luona Encinitaksessa ei sisänsä jännitä, vaan itse matka Amerikkaan. Olen pohtinut, miksi matkustaminen itsessään jännittää minua, sillä olenhan matkustanut elämässäni PALJON: entisenä lentoemäntänä työmatkoilla, tanssijana esiintymismatkoilla ja tanssikursseilla sekä vapaa-ajanmatkoilla useamman kerran maapallon ympäri. Jännitän YKSIN matkustamista, sillä nyt olen lähdössä reissuun aivan yksin ilman perhettäni tai ystäviäni.

Jännitystä elämään ja uusia kokemuksia.
Jännitystä elämään ja uusia kokemuksia.

Kaikesta matkakokemuksestani huolimatta en saanut viime yönä nukuttua kunnolla. Yön pimeinä tunteina, joita onneksi näin kesäkuussa on vain muutama, mietin kulkemista kotoa lentokentälle, koneiden vaihtoa eri lentokentillä, hotelliin kulkemista, autonvuokrausta, autolla ajamista Kalifornian hektisessä liikenteessä, olinko muistanut pakata kaiken tarvittavan mukaan, olinko muistanut hoitaa kaikki työasiat kuntoon ennen reissua… Ajatukset valtasivat mieleni, eikä niistä ollut tulla loppua. Katsoessani kelloa jo vaikka monettako kertaa ja laskiessani yön hupenevia tunteja herätykseen, mieleeni tuli uudelleen ja uudeelleen sama ajatus – pakko nukkua nyt, jotta jaksaisin huomisen yli vuorokauden mittaisen matkan Turusta San Diegoon.

Olen kärsinyt unettomuudesta myös aikaisemmin, joten otin tutut keinot apuun: hengityksen ja syvärentoutumisen. Tällä kertaa sain onneksi unenpäästä kiinni nopeasti, mutta aina ei ole näin ollut. Toisinaan olen turvautunut vielä järeämpiin keinoihin eli kupilliseen teetä, piikkimattoon ja Yoga Nidra -harjoitukseen (suom. jooginen uni), jota kuuntelen valmiiksi äänitettynä. Vaikka uni ei näillä keinoin tulisikaan, niin olen ainakin saanut levättyä ja hiljennettyä mieleni edes hetkeksi.

Syvärentoutuminen virkistää.
Syvärentoutuminen virkistää.

Eilinen päivä meni kokonaan matkavalmistelujen parissa. Olin päivän aikana varannut hotellin, auton, lennot, pakannut, leikkinyt poikani kanssa, vienyt hänet yökylään isovanhemmille, pitänyt “viimeiset” joogatunnit, valmistellut joogastudioni matkaani varten, hoitanut yritykseni juoksevia asioita jne. Tästä syystä kävin ylikierroksilla nukkumaan mennessä, sillä en ollut ehtinyt tekemään omaa joogaharjoitusta päivän aikana. Joogaharjoitukseni aikana nimittäin kaikki arkiset asiat pikku hiljaa häipyvät jonnekin taka-alalle ja mieleni hiljenee, koska joogaharjoitus itsessään vaati kaiken huomioni. Toisinaan saattaa kulua pidempi aika ennen kuin pääsen harjoituksessani keskittyneeseen olotilaan, mutta viimeistään haastavien asanoiden, kuten kiertoliikkeiden ja taaksetaivutusten kohdalla on pakko keskittyä ja pitää mieli hiljaisena, sillä muuten asennoista ei vaan tule mitään.

Itselleni vaikeat asennot ovatkin yksi joogaharjoitukseni parhaimmista hetkistä – tällöin tunnen olevani täysin läsnä, keskittynyt, rauhallinen ja onnellinen. Tämä tunne kantaa aamuharjoitukseni jälkeen yleensä pitkälle iltaan asti, ja selviän päivän tapahtumista rauhallisena. Aamujooga auttaa minua herättelemään kehoni aktiiviseksi päivän touhuja varten, ja samalla pääsen virkeään ja läsnäolevaan mielentilaan jopa erittäin huonosti nukutun yön jälkeen. Jos aamuharjoitus jää väliin, niin kahlaan kankean ja jäykän kehoni kanssa päivän läpi, ja oloni on väsynyt ja ärtynyt. Motivaatio aamuharjoitukseeni löytyy yllättävän helposti, kun mietin herätessäni millaisen päivän haluan minua odottavan. Eikä aamuharjoituksen tarvitse olla pitkä, sillä jo muutama aurinkotervehdys ja joogahengitys herättää kehon käyntiin ja laittaa veren kiertämään päästä varpaisiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: