”Tänään on maanantai. Mitä se tarkoittaa?”

Osallistuessani kesäkuussa 2015 guruni Tim Millerin opettajakoulutukseen, hän aloitti teoriatunnit aina sanomalla: ”Today is Monday/Tuesday/Wednesday… What does it mean?” Mielestäni tämä oli oiva tapa aloittaa päivän teoriaosuus, sillä jokaisella viikonpäivällä on oma erityinen merkityksensä. Timji oli kiinnostunut viikonpäivistä oman kokemuksensa kautta, sillä hän oli huomannut, että tiettyinä päivinä joogaharjoitus tuntui ja sujui aivan erilailla kuin toisina päivinä. Itsekin olet saattanut huomata saman – minä ainakin olen. Vaikka olisi nukkunut, syönyt ja elänyt suunnilleen samalla tavalla päivästä toiseen, niin silti jokainen päivä tuo mukanaan aivan omanlaisensa joogaharjoituksen. Mistä tämä johtuu?

Tim Miller on ottanut asiasta selvää ja päätynyt seuraavaan vastaukseen: jokaisella päivällä on oma hallitseva planeettansa, chakransa ja jumalansa, jotka vaikuttavat meihin halusimme tai emme. Kun tietää jooga-astrologiasta, energian liikkeistä kehossa ja ikivanhoista joogataruista niin pikku hiljaa alkaa myös ymmärtämään viikonpäivien erilaisia merkityksiä. Tim Millerin tietämys ja kokemus astrologiasta, energiasta, joogasta ja intialaisista taruista on aivan omaa luokkaansa. Häntä osaavampaa gurua on vaikea löytää! Opettajakoulutuksen aikana Timji opetti lyhyesti eri viikonpäivien merkitykset. Jaan Timjiltä oppimani tiedon myös sinulle, jotta voit hyödyntää sitä omassa astangajoogaharjoituksessasi…


More Yoga on MondaysTänään on siis maanantai. Mitä se tarkoittaa?

Jos haluamme tietää kunkin päivän valitsevan taivaankappaleen, niin helpottaa jos osaamme viikonpäivät esim. espanjaksi tai ranskaksi. Maanantain (esp. lunes, rans. Lundi) taivaankappale on kuu (esp. luna, rans. lunaire). Kuulla on suuri vaikutus harjoitukseemme, sillä kuunkierto vaikuttaa energiatasoomme: uudenkuun aikaan energiatasomme on matala ja kehomme maadoittuu  alaspäin. Täydenkuun aikaan energiatasomme on korkealla, mikä aiheuttaa mielen levottomuutta. Kuunkiertoa tarkailemalla voimme ymmärtää oman energiamme liikkeitä. Tänä maanantaina 24.8.2015 lähestymme täysikuuta, joka on viiden päivän kuluttua eli lauantaina 29.8.2015. Tällä viikolla mielemme on siis levoton ja joogaharjoitukseen saattaa olla vaikea keskittyä.

Maanantain chakra on kehon kuudes energiakeskus eli ajna, jota kutsutaan myös kolmanneksi silmäksi ja se sijaitsee kulmakarvojen välissä. Ajna chakran eli kolmannen silmän avulla voimme kääntää huomioimme sisäänpäin. Ajna chakra liittyy oivalluskykyyn ja hengelliseen heräämiseen. Tiedostamme eron aistihavaintojen eli ulkoisen maailman ja oman sisäisen maailmamme välillä. Tänään kannattaa siis keskittyä joogaharjoituksessa drishtien (katseenkohdistamisen paikka) käyttöön, jotta lähestyvän kuupäivän aiheuttama levoton mieli hiljenisi ja huomio säilyisi omassa sisäisessä maailmassa ulkoisen maailman sijasta.

Shivaan liittyy kuu ja Ajna Chakra.
Kuu ja Ajna Chakra liittyvät henkiseen kasvuun joogaharjoituksessa.

Maanantain jumala on Shiva, jonka ikonografiaan kuuluu mm. kolmas silmä (ajna chakra) sekä kuunsirppi (kuu). Kuunsirppi yhdistää Shivan kuuhun eli Somaan ja kuunkiertoon. Shivalla on taipumus tuhota ja muuntaa asioita – myös kuulla on taipumus muuttua täysikuusta puolikkaaksi ja hävitä uudenkuun aikaan kokonaan näkyvistä kasvaakseen taas pikku hiljaa puolikuuksi ja täysikuuksi. Kolmas silmä taas liittyy omien halujen (kama) tuhoamiseen – kääntämällä huomion sisäänpäin on mahdollista päästä irti ulkoisista haluja aiheuttavista aistihavannoista.

Shiva on joogien suojelija, sillä hän on kaikkitietävä joogi (Maha Yogi), joka elää askeettista elämää yhdessä vaimonsa Parvatin ja kahden lapsensa Ganeshan ja Kartikeyan kanssa. Shivalla on on hurja, mutta hyväenteinen luonne ja Shivasta riittäisi kerrottavaa vaikka kuinka paljon. Lisää Shivasta kuulet tämän illan joogatunneilla Karma Studiolla…


Huomenna on tiistai. Mitä se merkitsee? Lue lisää huomisesta blogikirjoituksestani!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: