Tiistai oli ja meni, ja täysikuu lähestyy…

Lähestyvä täysikuu (lauantai 29.8.2015), joka on myös superkuu sotkee bloggaus-suunnitelmiani. Olin ajatellut kirjoittaa eilen tiistai-päivään liittyvästä chakrasta, taivaankappaleesta ja jumalasta, mutta toisin kävi. Tänäänkin olen koko päivän yrittänyt saada tiistain blogikirjoitustani valmiiksi ja nyt vihdoin keskiviikkoillan viimeisellä tunnilla ehdin istua kirjoittamaan. Tiistain sijasta palaan vielä hetkeksi maanantain taivaankappaleeseen ja kuunkiertoon.

Kuun jumalaa kutsutaan nimellä Soma ja hänellä on 27 vaimoa eli nakshatraa, jotka ovat tähtikuvioita. Seuraavaksi kerron gurultani Tim Milleriltä kuulemani tarinan siiitä, miten syntyi kuunkierto: “Soma otti vaimoikseen Daskhan 27 tytärtä eli nakshatraa, sillä ehdolla että hän pitäisi kaikista vaimoistaan yhtä paljon. Soma ihastui eniten yhteen vaimoistaan nimeltä Rohini ja viipyi tämän luona jättäen muut vaimonsa huomioimatta. Tällöin muut vaimot tulivat kateellisiksi ja pyysivät apua isältään Dakshalta, joka puolestaan kirosi Soman loisteen pikku hiljaa hiipumaan. Näin syntyi laskeva kuu, jolloin täysikuu pikku hiljaa muuttuu uudeksi kuuksi. Soman vaimot eivät olleet tyytyväisiä isänsä Somalle antamaan rangaistukseen, sillä he halusivat edelleen viettää aikaa Soman kanssa. Shiva saapui ennen pitkään pelastamaan Soman kuolemalta sillä ehdolla, että tämä vierailisi yhden päivän ajan jokaisen vaimonsa luona. Pikku hiljaa Soma palasi taas uudenkuun pimeydestä täydenkuun loistoonsa. Näin syntyi 29 päivän kestoinen kuunkierto, jonka aikana Soma viettää yhden vuorokauden jokaisen 27 vaimonsa kanssa.”

Kuunkierto vaikuttaa energiatasoomme.
Kuunkierto vaikuttaa energiatasoomme.

Miksi sitten kuunkierto on joogeille tärkeää? Kuunkierto vaikuttaa energiaamme samoin kuin kuun vetovoima vaikuttaa valtamerien nousu- ja laskuveteen. Täydenkuun aikaan energiamme kohoaa ylöspäin kohti päätä ja aivoja, jossa asuu mielemme. Tällöin liika energia tekee mielestämme levottoman ja öisin voi olla vaikea nukkua. Yleensä levottomuus alkaa jo muutama yö ennen täysikuuta. Itse olen valvonut jo kahtena yönä, ja yövalvomisesta johtuen olen ollut päivisin väsynyt. Tänään aloitin työpäiväni tunnin päiväunilla (!!!).

Uudenkuun aikaan energiamme taas suuntautuu alaspäin, mikä tekee kehomme ja olomme raskaaksi. Tällöin voimme tuntea itsemme saamattomiksi ja väsyneiksi. Uudenkuun ja täydenkuun välissä energiamme on tasapainossa ja tämä onkin kuunkierron “parasta aikaa”.

Miten sitten kuunkierto tulisi huomioida joogaharjoituksessa? Mielestäni riittää kun tiedostaa kuun eri vaiheet. Tällöin saa selityksen omaan oloonsa (väsymykseen tai energiapiikkiin) ja voi rauhallisin mielin harjoitella kunkin päivän energitasoa kunnioittaen. Itse seuraan kuunkiertoa kalenterista ja mukautan harjoitukseni kuun eri vaiheisiin sopivaksi. Täyden- ja uudenkuun aikaan en tee lainkaan asanaharjoitusta, koska kuupäivinä loukkaantumisriski on suuri. Sanotaan, että jos loukkaa itsensä kuupäivänä, niin paraneminen kestää 10 kertaa pidempään kuin tavallista. Tiistaisin ei myöskään tulisi harjoitella itselleen uusia asanoita suuren loukkaantumisriskin takia.

Ja nyt vihdoinkin tiistain taivaankappaleeseen, chakraan ja jumalaan. Tiistain (rans. Mardi, esp. martes) taivaankappale on Mars, jota kutsutaan myös punaiseksi planeetaksi. Mars on maankaltainen planeetta, jossa esiintyy elämälle tärkeää vettä eri olomuodoissa. Veden eri olomuodot ilmenevät myös joogaharjoituksessa. Joogaharjoituksen aikana vesihöyryä sisältävä hengitysilma tiivistyy kehon sisällä lämmittäen kehoa syvältä sisältä päin. Lämmön ansiosta kehomme alkaa poistamaan tarpeeton ainetta mm. hikoiluna. Hikipisarat haihtuvat kehon pinnalta taas uudelleen vesihöyryksi, joka saattaa tiivistyä joogasalin ikkunoihin vesipisaroiksi. Näin vesi vaihtaa joogaharjoituksen aikana olomuotoa kehon sisällä ja ulkopuolella kaasusta nesteeksi ja nesteestä kaasuksi puhdistaen samalla kehoa. Hatha Yoga Pradipikan mukaan ns. ”puhdas hiki” tulisi hieroa takaisin ihoon, jotta emme menettäisi keholle tärkeitä mineraaleja.

Rama on Ramayana eepoksen päähenkilö. Raman tunnistaa sinisestä ihonväristä ja jousesta, jota hän kantaa mukanaan.
Raman tunnistaa sinisestä ihonväristä ja jousesta, jota hän kantaa mukanaan.

Mars on nimetty roomalaisen sodanjumala Marsin mukaan. Mars edustaakin miehisyyttä ja nuoruutta, kuten myös tiistain jumala Rama. Rama on hindujumala Vishnun inkarnaatio. Raman dharma eli velvollisuus on palauttaa ja säilyttää rauha taistelemalla demonikuningas Ravanaa vastaan. Ramayana (suom. Raman tarina) eepos kuvaa Raman elämänvaiheet yksityiskohtaisesti ja teos on käännetty myös suomeksi. Luen parhaillani Ramayanaa englanniksi William Buckin kertomana ja seuraavana vuoroaan odottaa Taavi Kassilan suomenkielinen tulkinta. Suosittelen Ramayanaan tutustumista kaikille! Tarinan monivaiheisuus antaa paljon ajattelemisen aihetta ja se voittaa mennen tullen nykyajan tv-sarjojen käänteet. Ramayanaa voi lukea esim. täydenkuun aikaan yön hiljaisina hetkinä, kun toivoo saavansa unta – unettomina öinä on myös hyvää aikaa lukea joogablogeja… 😉

Tiistain energiakeskus on kehon kolmanneksi alin chakra eli manipura, jonka elementti on tuli (agni). Yleensä manipura chakra sijoitetaan pallean kohdalle, mutta itse sijoitan sen navan ja häpyluun väliin eli kehon keskipisteeseen, josta löytyy myös uddiyana bandha eli yksi kehon kolmesta “lukosta”. Tämä siitä syystä, että pranayamaharjoituksen avulla juuri kehon keskipisteeseen sytytetään tuli (agni), jota ruokitaan sekä ylhäältä päin laskeutuvalla pranalla että alhaalta päin nousevalla apanalla. Jotta tuli palaa tarvitaan polttoainetta eli apanaa ja happea eli pranaa. Prana on elinvoimaa, jota pranayama-harjoitus lisää ja apana kuona-ainetta, jota pranayama-harjoitus poistaa.

Inversio
Ylösalaiset asennot tulisi tehdä vasta kun veri on kuumentunut.

Agni puolestaan lämmittää kehoa, jotta asanoita on turvallista tehdä. Esimerkiksi päälläseisontaa ei tule koskaan tehdä kylmällä keholla, jossa kiertää kylmä veri. Ensin tulee lämmittää veri kuumaksi ja vasta sitten antaa kuuman veren voimistaa ja puhdistaa ylävartaloa (sydäntä, keuhkoja, aivoja). Astangajoogaharjoituksen aikana ujjayi pranayama (suom. voitokas hengitys) pitää huolen siitä, että agni palaa, lämmittää ja puhdistaa kehoa koko harjoituksen ajan. Ylösalaisten asanoiden sanotaan myös selkeyttävän ajatuksia, kun aivoihin virtaa paljon kuumaa verta. Ehkä inversioista löytyy apu myös täydenkuun levottomaan mielen hiljentämiseen?!

Kauniita täydenkuun öitä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: