Millainen on hyvä joogamatto?

Ulkojoogat siirtyvät pikkuhiljaa sisätiloihin, joten muistathan puhdistaa mattosi uuden kauden kunniaksi.
Ulkojoogat siirtyvät pikkuhiljaa sisätiloihin, joten muistathan puhdistaa mattosi uuden kauden kunniaksi.

Näin kesäkauden päättyessä moni harkitsee taas uuden harrastuksen aloittamista. Arkeen mahtuu työtä, opiskelua, perhe-elämää, vapaa-aikaa ja harrastuksia. Astangajoogan aloittamiseen ei tarvita muuta kuin mielenkiintoa kehon vahvistamiseen ja puhdistamiseen. Mitkä tahansa venyttelyyn ja liikuntaan sopivat vaatteet sopivat harjoitusasuksi ja harjoitus tapahtuu paljain jaloin. Ainoa tarvittava väline on joogamatto. Useimmilta joogasaleilta löytyy yhteiskäytössä olevia joogamattoja, joita voi lainata joko ilmaiseksi tai pientä korvausta vastaan. Oma joogamatto kannattaa hankkia siinä vaiheessa, kun haluaa joogata esim. kotona tai huomaa käyvänsä säännöllisesti joogatunneilla.

Joogamatto rajaa jokaiselle oman henkilökohtaisen joogatilan, jossa saa rauhassa tehdä harjoitustaan. Toisinaan jos joogasali on täpötäynnä joogeja, tulee ehkä lainattua myös naapurin mattoa tietyissä asanoissa. Mutta onneksi jooga tekee mielestä joustavan, jolloin sopu sijaa antaa. Oma matto tuntuu myös tutulta ja turvalliselta, joten siinä on mielekästä kokeilla omia rajojaan.

Muistathan nimetä oman mattosi, jos salillasi on monta samanlaista mattoa käytössä.
Muistathan nimetä oman mattosi, jos salillasi on monta samanlaista mattoa käytössä.

Joogamattoja on olemassa useita eri merkkejä, värejä ja materiaaleja. Astangajoogaan sopii parhaiten ohut eli noin 3-5 mm paksuinen ja nihkeä matto, joka ei liu’u lattialla ja jonka päällä seistessä on hyvä pito jalkapohjien ja kämmenten alla. Aluksi kaikki uudet matot tuntuvat jonkun verran liukkailta, mutta liukkaus häviää sitä nopeammin mitä ahkerammin mattoasi käytät. Älä siis anna heti periksi uuden maton liukkauden kanssa, vaan harjoittele ja totuttele kaikessa rauhassa uuteen mattoosi. Usein joogamaton sisäänajamiseen saattaa kulua jopa useampi viikko säännöllistä harjoittelua. Yleensä mitä kauemmin maton sisäänajo kestää, niin sitä pitävämpi matosta tulee. Ole siis kärsivällinen!

Joogamaton materiaalin tulisi olla sellaista, joka imee kosteutta, sillä astangajoogassa saattaa tulla kovakin hiki. Jos harjoituksen aikana hikoilee runsaasti, niin varsinaisen joogamaton päälle kannattaa laittaa pyyhe tai kangasmatto, joka imee kosteutta ja hikeä. Hikinen joogamatto on nimittäin liukas ja aiheuttaa näin loukkaantumisvaaran. Lisäksi pyyhettä tai kangasmattoa voi käyttää loppurentoutumisessa kehon päällä peittona, jotta harjoituksen lämpö pysyy edelleen kehossa. Peiton paino auttaa myös kehoa rentoutumaan.

Joogamattoja voi puhdistaa esim. eteerisellä öljysuihkeella. Pyyhe maton päällä imee kosteutta ja pitää maton puhtaana.
Joogamattoja voi puhdistaa esim. eteerisellä öljysuihkeella. Pyyhe maton päällä imee kosteutta ja pitää maton puhtaana.

Koska matot ja peitot hikistyvät ne alkavat myös haisemaan pahalle. Joogamatto tuleekin puhdistaa säännöllisesti, ja viimeistään siinä vaiheessa kun huomaa karkoittavansa muut joogit salin toiselle puolelle harjoittelemaan – jollei sitten halua nimenomaan joogata omassa yksinäisyydessä, mutta tällöin suosittelen kotiharjoitusta 😉 Tutustu siis mattosi pesuohjeisiin huolella: joitakin mattoja voi pestä koneessa, toisia taas puhdistetaan kostealla liinalla tai mattojen puhdistusaineella. Pesuohjeet löytyvät yleensä maton pakkauksesta.

Joogamatto kannattaa säilyttää rullattuna, kunhan se on ensin puhdistettu ja kuivunut harjoituksen jäljiltä. Jos joogaat vain joogasalilla, niin matto kannattaa jättää salille säilytykseen. Jos taas harjoittelet useammalla salilla tai myös kotona, niin mattoa tulee kuljetettua mukana paikasta toiseen. Tällöin matolle on hyvä hankkia kassi tai ainakin jokin kiinnitysväline (esim. naru, nyöri, tms.), jotta matto pysyy rullalla ja sitä on mukavampi kantaa.

Joogamaton värillä ei ole väliä, kunhan se miellyttää itseäsi. Nykyään yksiväristen mattojen lisäksi löytyy myös kuviollisia ja monivärisiä mattoja. Laadukas joogamatto kestää vuosia, joten omaan mattoon kannattaa satsata. Ostin ensimmäisen joogamattoni vuonna 2000 ja se on edelleen käytössäni. Viime vuosina olen joogannut pääosin painavalla raakakumista valmistetulla matolla, jota säilytän joogasalilla. Matkoilla käytän kevyempää matkamattoa, jonka voi rullaamisen sijasta taitella laukkuun ja asettaa joogasalilla lainamaton päälle.

Mandukan matot ovat kestäviä ja laadukkaita.
Mandukan matot ovat kestäviä ja laadukkaita.

Vuosien aikana olen kokeillut kaikenlaisia mattoja ja minulle onkin kertynyt mukava kokoelma eri värisiä ja eri materiaaleista valmistettuja mattoja. Yhtäkään mattoa en ole heittänyt pois, vaan säilytän niitä erilaisia tilanteita varten: ulkokäyttöön, matkoille mukaan, kotiharjoitteluun, opetustilanteisiin… Ja ainahan on mukava vaihtaa mattoa vaikkapa viikonpäivien mukaan, jolloin tulee samalla harjoiteltua aparigrahaa eli takertumattomuutta, irtipäästämistä ja omistushaluttomuutta. 😉

Tärkein ominaisuus joogamatossa on kuitenkin se, että se saa sinut joogaamaan säännöllisesti!

2 thoughts on “Millainen on hyvä joogamatto?

Add yours

  1. Hei AB CELSIUS, toisinaan pohdin itsekin, että tarvitaanko joogamattoa lainkaan. Olen tullut kuitenkin siihen lopputulokseen, että itse joogaan mieluummin maton päällä kuin ilman. Nurmikolla tai hiekalla joogatessa kämmeniini ja jalkapohjiini tarttuu aina hiekkaa tai nurmikkoa, jota saan yleensä silmiini, mikä ei ole kovin mukavaa. Sisällä olen joogannut puu-, kivi- ja bambulattialla, joista tulee hikoillessa liukkaita, jolloin joudun varomaan tiettyjen asanoiden tekemistä, jotta en yhtäkkiä löydä itseni esim. sillan sijasta selinmakuulta. Erilaisten ns. ”tavallisten” mattojen päällä joogatessa esim. alaspäin katsovasta koirasta saattaa tulla lankkuasento, kun jalat ja kädet luistavat eri suuntiin. Astangajoogassa toimii mielestäni parhaiten nykyaikainen joogamatto, mutta muissa joogamuodoissa saattaa pärjätä ilman mattoakin. Ennen vanhaan joogattiinkin mm. kovettuneen lehmän lannan päällä 😉 Silloin ei tosin ollut joogan kaikkia nykymuotoja edes ”keksitty”, joten joogavälineet ml. matot kehittyvät siinä missä itse joogakin. Toisinaan kehitys on hyvästä – itse joogaan siis mieluummin maton päällä. Jooga-alustaksi käy periaatteessa mikä tahansa materiaali. Yleensä joogaharjoitus vie mennessään niin, ettei sitä edes tiedosta minkä päällä joogaa, paitsi jos alustassa on jotain ”vikaa”.

    Tykkää

Jätä kommentti

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑